Lifestyle

Cacao: Super-alimentul delicios pe care ar trebui să-l consumi în fiecare zi!

cacao

Ești un mare fan al ciocolatei? Iată 5 super beneficii ale consumului zilnic de cacao.

Dacă răspunsul tău este da, te vei bucura să auzi că consumul zilnic de cacao poate avea unele beneficii majore pentru sănătate.

Nu numai că sunt delicioase, dar boabele de cacao sunt și pline de nutrienți care îți pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională. În acest articol vom discuta despre beneficiile consumului de cacao, recomandările noastre, dar și despre unele efecte negative în cazul în care trecem limita.

Ca și principalele beneficii ale consumului de cacao în mod regulat sunt:

  1. Poate îmbunătăți sănătatea inimii
  2. Stimulează funcțiile creierului
  3. Îmbunătățește starea de spirit
  4. Poate îmbunătăți sănătatea pielii
  5. Dovedit că poate reduce riscul apariției diabetului

Hai să aflăm cum!

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Cacaoa este  un aliment bogat în flavanoli – compuși care fac parte din o clasă de flavonoide despre care s-a demonstrat că scad tensiunea arterială și îmbunătățesc fluxul de sânge către inimă.

Un studiu realizat de Universitatea Surrey a constatat că consumul zilnic de flavanoli proveniți din cacao, pentru o perioadă de șase săptămâni a dus la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată).

Un alt studiu, prezentat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că consumul de cacao în mod regulat a redus riscul de boli de inimă cu 33%.

 

Stimulează funcțiile creierului

Cacaoa conține atât teobromină cât și cofeină, doi compuși care pot crește vigilența și funcțiile cognitive ale creierului. Spus pe cuvintele noastre, cacaoa are un efect similar asupra creierului uman ca și cafeaua, dar este mai gustoasă și conține mai puțină cofeină.

În plus, cum am menționat și la punctul 1, cacaoa este bogată în flavonoide, care s-a dovedit că îmbunătățesc memoria și învățarea. Un studiu publicat în National Library of Medicine, efectuat pe adulți sănătoși a arătat că consumul de cacao bogată în flavanoli timp de cinci zile consecutive le-a îmbunătățit performanța cognitivă.

 

Îmbunătățește starea de spirit

Cacao conține feniletilamina, un compus care poate îmbunătăți starea de spirit prin eliberarea de endorfine și dopamină în creier – chiar se spune că ciocolata bogată în cacao produce o senzație similară cu cea de dragoste. În plus, s-a dovedit că flavanolii de cacao reduc simptomele depresiei și anxietății, având un impact pozitiv asupra stării de spirit.

Cantitatea recomandată de cacao pentru îmbunătățirea stării de spirit nu este încă stabilită științific dar 20-30 g de ciocolată neagră pe zi este considerată sigură și poate oferi beneficii pentru starea de spirit.

 

Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Cacao conține antioxidanți, care vă pot proteja pielea de daunele cauzate de radicalii liberi. Un studiu realizat în 2014 în Statele Unite ale Americii a constatat că consumul de flavanoli de cacao timp de 12 săptămâni a avut un efect pozitiv în hidratarea pielii și a scăzut duritatea pielii la femei.

Recomandarea noastră pentru o cantitate sigură și benefică de cacao pentru sănătatea pielii este de 20-30 g de ciocolată neagră pe zi. Ce recomandare mai bună de atât ne putem dori, fetelor? Să mâncăm ciocolată pentru un ten mai fin!

 

cacao

Dovedit că poate reduce riscul apariției diabetului

Cacaoa, în stare pură, are un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge – atât timp cât nu este folosit alături de cantități mari de zahăr procesat. De aceea, inclusiv medicii recomandă ciocolata cu conținut ridicat de cacao [65% – 80%].

În plus, s-a demonstrat în cadrul unui studiu că flavonoidele din cacao îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta diabet.

 

Totuși, în timp ce cacaoa are multe beneficii pentru sănătate, este important de reținut că consumul ridicat de cacao poate avea și efecte negative. Principalele două posibile dezavantaje de luat în considerare, în cazul consumului ridicat de cacao sunt:

Cacao poate provoca migrene

Cacao conține tiramină, un compus care poate declanșa migrene la anumite persoane sensibile la această substanță. Dacă aveți o predispoziție ridicată la migrene, poate doriți să vă limitați consumul zilnic de cacao.

Cacao poate provoca probleme digestive

Cacaoa este bogată în fibre, care pot fi benefice pentru digestie, și pot îmbunătăți tractul digestiv – cu toate acestea, consumul de prea multă cacao poate provoca probleme digestive precum balonare, gaze și chiar și diaree. Cum am menționat și anterior, o cantitate sigură și recomandată de cacao este de 20-30 g de ciocolată neagră pe zi.

 

În concluzie, consumul zilnic de cacao poate avea multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, a funcției creierului, a dispoziției sau a sănătății pielii. Cu toate acestea, este important să consumați moderat cacao, și în cantitățile recomandate pentru a evita potențiale efecte negative.

Noi recomandăm să savurați o bucată de ciocolată neagră sau o ceașcă de cacao fierbinte – atât corpul cât și papilele tale gustative îți vor mulțumi.

Dacă ai nevoie de produse artizanale super-gustoase, din cacao organică, te așteptăm la noi în magazin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *