Lifestyle

Cum arată de fapt industria ciocolatei în 2023: Adevărul DULCE-AMAR

industria ciocolatei

Într-o lume în care indulgența și dulciurile se întâlnesc adesea, puține lucruri aduc atâta plăcere ca o tabletă delicioasă de ciocolată. Cu toate acestea, există o latură în industria ciocolatei care poate lăsa un gust amar în gură, și nu este vorba doar de cacao.

Într-un episod recent al emisiunii “Last Week Tonight cu John Oliver”, gazda a explorat lumea complexă și uneori problematică a ciocolatei, aruncând o lumină asupra contrastului puternic dintre ciocolata industrializată și mișcarea din ce în ce mai populară a ciocolatei bean to bar.

În această postare vom explora ceea ce se întâmplă în prezent în industria ciocolatei, comparând cele două abordări și de ce ciocolata bean to bar este considerată de mulți a fi mult superioară.

Starea actuală, în 2023

Industria ciocolatei este vastă și profitabilă, cu vânzări anuale care depășesc 100 de miliarde de dolari!! în întreaga lume. Cu toate acestea, sub ambalajul atrăgător și aromele irezistibile, există secrete întunecate care au bântuit mult timp industria. Segmentul recent al lui John Oliver a evidențiat mai multe probleme cheie:

 • Exploatarea Copiilor: Cacaua, ingredientul cheie din ciocolată, este în principal cultivată în Africa de Vest (Coasta de Fildeș și Ghana sunt principalele țări din lume producătoare de cacao), iar multe plantații de cacao se bazează pe munca copiilor și pe condiții de muncă nedrepte. Aceste practici au stârnit critici și au dus la cereri crescute de transparență și responsabilitate în industrie.
 • Defrișarea și Impactul asupra Mediului: Extinderea culturilor de cacao aduce adesea după sine costuri pentru pădurile tropicale și alte habitate naturale prețioase. Aceasta duce la defrișare, pierderea biodiversității și contribuie la schimbările climatice.
 • Practici Comerciale Inechitabile: Discrepanța economică dintre fermierii plantațiilor de cacao și corporațiile multinaționale din industrie este covârșitoare. Mulți fermieri primesc doar o mică fracțiune din prețul final al tabletei de ciocolată (doar 6%), un cerc vicios să scape de sărăcie.
 • Producția de Ciocolată Industrială: Majoritatea produselor de ciocolată disponibile pe piață sunt fabricate în masă, folosind ingrediente ieftine și de calitate inferioară, adesea cu arome și aditivi artificiali. Rezultatul este un produs mai puțin gustos.

industria ciocolatei

                                                (Sursa:  CHILD LABOR AND SLAVERY IN THE CHOCOLATE INDUSTRY)

Cum e diferită mișcarea ciocolarierilor craft, bean to bar?

În contrast cu problemele care afectează producția de ciocolată industrială, mișcarea din ce în ce mai populară a ciocolatei bean to bar a câștigat teren în ultimii ani în lume, și sperăm din ce în ce mai mult și în România.

Producătorii de ciocolată bean to bar au adoptat o abordare diferită, una care pune accentul pe calitate, transparență și sustenabilitate. Iată câteva dintre motivele cheie pentru care mulți consideră ciocolata bean to bar mult superioară:

 • Transparență și Trasabilitate: Producătorii de ciocolată bean to bar stabilesc adesea relații directe cu fermierii și plătesc prețuri corecte, asigurând practici etice și sustenabile. Această transparență este crucială pentru abordarea preocupărilor legate de muncă copiilor ilegală și exploatarea lor, garantând proveniența boabelor de cacao. Există companii precum Silva Cacao, de la care noi obținem boabele, care colaborează direct cu fermierii, asigurându-se că aceștia aplică cele mai bune practici și le plătesc un preț corect.
 • Ingrediente de Înaltă Calitate: Producătorii de ciocolată bean to bar folosesc adesea ingrediente premium, optând adesea pentru boabe de cacao cu origine unică. Această alegere duce la un profil de gust distinct care scoate în evidență caracteristicile unice ale cacauăi, asemenea vinurilor fine sau cafelei de specialitate. 
 • Artizanat și Abordare Manuală: Producția de ciocolată bean to bar este un proces intens din punct de vedere al muncii, cu artizani pricepuți care lucrează cu atenție la fiecare tabletă, asigurându-se că produsul final are cea mai înaltă calitate și gust.
 • Practici Sustenabile: Mulți producători de ciocolată bean to bar prioritizează metodele de cultivare sustenabilă și susțin inițiative de refacere a pădurilor.Și noi suntem susținătorii acestei mișcări și vrem să vă educăm în acest sens pe cât mai mulți dintre voi. 
 • Angajament Comunitar: Producătorii de ciocolată bean to bar investesc adesea în comunitățile unde se cultivă cacaua, oferind oportunități pentru educație, îngrijire medicală și dezvoltare infrastructură. Acest lucru este ceea ce echipa Silva Cacao face de ani de zile și apreciem foarte mult acest lucru.
 • Diversitatea de Arome: Ciocolata bean to bar este apreciată pentru profilurile sale de gust unice și diverse, rezultate din utilizarea de boabe de cacao Single Origin din diferite regiuni ale lumii. 

industria ciocolatei

(Sursa: https://readcacao.com/how-is-chocolate-made/)

 

O comparație aromată

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre ciocolata industrială și ciocolata bean to bar, hai să facem o comparație directă:

 • Profilul de Gust:

Ciocolata Industrială: Adesea plată și neinteresantă, ciocolata fabricată în masă tinde să fie prea dulce, mascând subtilitățile cacao.

Ciocolata bean to bar: Produsul fiecărui producător de ciocolată din boabe la tablă are un profil de gust unic, influențat de originea cacao. Puteți savura aromele subtile și complexe, variind de la fructat și floral la terestru și nucat.

 • Achiziție Etică:

Ciocolata Industrială: Lipsa transparenței în achiziționarea cacao poate ridica preocupări legate de muncă copilă și exploatare.

Ciocolata bean to bar: Producătorii de ciocolată din boabe la tablă prioritățilează achiziționarea etică, asigurând salarii corecte și condiții de muncă mai bune pentru fermieri.

 • Impactul asupra Mediului:

Ciocolata Industrială: Producția în masă contribuie adesea la defrișarea pădurilor și la practici de cultivare nesustenabile.

Ciocolata bean to bar: Mulți producători de ciocolată din boabe la tablă folosesc metode de cultivare sustenabilă și susțin inițiative de refacere a pădurilor.

 • Artizanat Manual:

Ciocolata Industrială: Fabricată în masă, ciocolata industrială lipsește de atingerea personală și de atenția la detalii.

Ciocolata bean to bar: Pregătită de artizani pricepuți, ciocolata din boabe la tablă beneficiază de o abordare hands-on care îmbunătățește calitatea generală.

Concluzie

Industria ciocolatei se află într-o situație crucială, iar consumatorii au puterea de a influența direcția acesteia. Segmentul recent al lui John Oliver din “Last Week Tonight” a subliniat problemele urgente din industrie. Prin alegerea de a susține ciocolata bean to bar, consumatorii, adică noi, putem promova achiziționarea etică, practici sustenabile și ciocolata de înaltă calitate și gust.

Ciocolata bean to bar reprezintă o modalitate mai bună și mai conștientă de a savura această delicatesă iubită. 

Prin accentul său asupra transparenței, calității și diversității de arome, reprezintă o revoluție a ciocolatei care câștigă momentum și oferă o plăcere mai satisfăcătoare și fără sentimente de vinovăție. 

Pe măsură ce consumatorii devin mai bine informați și cer schimbări, industria are potențialul de a evolua spre un viitor mai luminos, mai sustenabil și mai delicios.

Pentru a fi la curent cu tendințele și dinamica pieței de ciocolată, luați în considerare explorarea următoarelor articole pentru mai multe informații:

Articol LinkedIn despre Dimensiunea Pieței Ciocolatei în 2023

Blogul Zinklar despre Noile Tendințe în Ciocolată

Raportul Pieței Mondiale de Confectii de Ciocolată de la GlobeNewswire

Combinând aceste surse externe cu informațiile prezentate aici, puteți obține o înțelegere mai cuprinzătoare a peisajului actual al industriei de ciocolată și a viitorului promițător pe care mișcarea din ce în ce mai populară a ciocolatei bean to bar îl aduce în discuție.

Poți vedea aici și care sunt beneficiile consumului de cacao zilnic!

 

Alegeri înțelepte, 

Oana 🍫

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *